You are here:--Permohonan BRIM 2018 dan Kemaskini Maklumat BR1M

Permohonan BRIM 2018 dan Kemaskini Maklumat BR1M

Sukacita dimaklumkan, permohonan Brim 2018 dan kemaskini maklumat Bantuan Rakyat 1Malaysia tahun 2018 (BR1M) akan dibuka pada 2017. Permohonan baru dan kemaskini BR1M 2018 bermula ​27 NOV 2017 – 31 DIS 2017​​

​​1.​ Pemohon digalakkan utk mengisi borang kemaskini BR1M 2018 dengan ​LENGKAP​.​ Pemohon yg tidak lulus SSM yg hanya dapat RM700 tahun ini dan tidak membuat rayuan khas pada Julai 2017 yg lalu perlu membuat ​PERMOHONAN BARU​.
​2.​ Pemohon yg tidak mengemaskini sejak BR1M 2014 juga perlu membuat permohonan baru.​
​​3.​ Pemohon/pasangan/tanggungan yg berdaftar dgn SSM tetapi perniagaan ​tidak aktif digalakan utk TAMATKAN SSM.​ Dokumen penamatan perlu disertakan bersama borang kemaskini/permohonan baru.​
​​-> tidak termasuk Skim 1 Pelajar 1 Perniagaan​​
​​4.​ ​ALERT​ Pemohon tidak akan menerima surat rasmi mengenai pemberitahuan BR1M 2018 sebaliknya hanya menerima ​PAMPLET​ mengenai BR1M dan borang perlu diambil di LHDN terdekat bermula 27 Nov 2017.​
​​5. Waktu Operasi kaunter BR1M 2018 adalah seperti berikut :​​

​8.30pg-5.00 ptg​
​​(ISNIN-JUMAAT)​​

​9.00pg-4.00ptg​
​​(30-31 Dis 2017) minggu akhir​​
​​(SABTU dan AHAD)​​
​​
Bagi negeri PERLIS, PENANG, PERAK, SELANGOR, KL, N.SEMBILAN, MELAKA dan PAHANG​​
​​
8.30pg-5.00ptg​
​​(AHAD-RABU)​​

8.30pg-3.30ptg​
​​(KHAMIS)​​

9.00pg-4.00ptg​
​​(29-30 Dis 2017) minggu akhir​​
​​(JUMAAT dan SABTU)​​

Bagi negeri KEDAH, KELANTAN, JOHOR dan TERENGGANU​​
​​8.00pg-4.00ptg​
​​(ISNIN-JUMAAT)​​

9.00pg-4.00ptg​
​​(30-31 Dis 2017) minggu akhir​​
​​(SABTU dan AHAD)​​

​​Bagi SABAH dan SARAWAK​​
​​d) Tiada kaunter yg akan dibuka pada CUTI UMUM​​
​(MAULIDUR RASUL, HARI KRISMAS dan HARI KEPUTERAAN SULTAN SELANGOR​
​​(utk negeri Selangor sahaja)​​

Pemohon boleh membuat permohonan/ kemaskini melalui kaedah berikut:

Permohonan secara Manual, pengisian Borang BRIM

  • Borang BR1M 2017 boleh didapati secara percuma di mana-mana Cawangan LHDNM / Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM / Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM.
  • Pemohon juga boleh memuat turun borang permohanan di portal rasmi BR1M di https://ebr1m.hasil.gov.my atau www.treasury.gov.my
  • Pemohon perlu menyediakan dokumen tambahan seperti salinan pengenalan waris/ tanggungan, dokumen slip pendapatan atau lain-lain dokumen yang berkaitan.

Permohonan Dan Kemaskini Online

  • Permohonan juga boleh dibuat di Portal Rasmi BR1M LHDNM, https://ebr1m.hasil.gov.my.
  • Permohonan online hanya boleh dibuat menggunakan komputer sahaja dan salinan permohonan perlu disimpan bagi tujuan rekod.
    *Aplikasi eBR1M tidak direka bentuk untuk capaian peranti mudah alih.

2. Pemohon perlu mengemukakan maklumat peribadi dengan lengkap dan perlu dinyatakan maklumat waris, maklumat akaun bank dan nombor telefon yang boleh dihubungi. Penerima BR1M 2017 (sedia ada) juga perlu membuat pengemaskinian maklumat terkini. Permohonan yang tidak lengkap akan menyebabkan permohonan tidak dapat diproses atau gagal.

3. Notis dan surat pemakluman lulus atau gagal akan diposkan kepada pemohon mulai awal tahun 2018. Bayaran bantuan BR1M akan mula dikreditkan ke akaun penerima secara berperingkat pada pertengahan awal tahun 2018..

4. Kerajaan berhasrat pembayaran BR1M tahun 2018 dapat membantu meringankan beban kos sara hidup rakyat. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 serta email kepada: br1m@treasury.gov.my

Kementerian Kewangan
Putrajaya

2017-11-28T05:33:45+00:00 June 19th, 2017|Categories: BR1M|29 Comments

29 Comments

  1. abu bakar omar bin shamsul kamal September 5, 2017 at 2:14 pm - Reply

    Sye nk brmohon berim

  2. Mustafa bin mdyunos September 15, 2017 at 11:20 am - Reply

    Kemas kini brim1

    • ho yow wan November 19, 2017 at 2:08 pm - Reply

      Encik, maaf tompang tanya.
      Dari mana kita boleh online (website address) buat kemaskini Borang BR1M untuk 2018?
      In previous years, senang cari – masukkan ic, jawab soalan security, terus bawah kat Borang untuk disisikan, selepas itu, cetak and hantar.
      Encik dapat buat online tak?
      Tolong beritahu kalau Encik dapat buat kemaskini.
      Terima kasih

  3. nurul nazuha October 24, 2017 at 1:40 pm - Reply

    saya nak mohon brim

  4. TAN HUEY MIN October 29, 2017 at 10:45 am - Reply

    Single mother salary less than rm3200, one son 4 yr old stay with me.

  5. Domenic yapp vui shuiong November 2, 2017 at 4:25 pm - Reply

    Saya nak mohon brim 2018

  6. MOHAMMAD FIRDAUS BIN SUL,AIMAN November 16, 2017 at 3:11 pm - Reply

    sAYA INGIN MENGEMAS KINI BR1M 2017…….

  7. Salmah binti zakaria November 16, 2017 at 8:24 pm - Reply

    Saya hendak kemaskini brim 2018

  8. Lokmanamirul November 17, 2017 at 12:09 pm - Reply

    Bagus informasi ni

  9. lily November 18, 2017 at 5:22 pm - Reply

    kemaskini online bp hari buln????????

  10. Adik Omar Bin Mohammad November 23, 2017 at 1:52 pm - Reply

    Comment…saya mahu kemaskini BRIM 2018
    secara’Online’ tolong info saya apabila sudah
    tersedia. Terima Kasih.

  11. Mawaddah November 25, 2017 at 2:57 pm - Reply

    Kemaskini brim secara online xboleh ke

  12. Mohd not azahari bin abdul aziz November 26, 2017 at 1:46 am - Reply

    Kemaskini BRM 2018

  13. Sidek bin Radi November 27, 2017 at 9:38 am - Reply

    Assalamualaikum…saya ingin tahu sama ada permohonan yang saya telah buat beerjaya atau tidak. Terima kasih.

  14. Nooraziyah November 27, 2017 at 4:55 pm - Reply

    kenapa tak boleh nak kemas kini.. dah buka belum kemaskini untuk 2018?

  15. Mohd sukri bin deli November 28, 2017 at 12:01 pm - Reply

    Kemaskini brim 2018

  16. Carlosjr November 28, 2017 at 4:27 pm - Reply

    Sebelum ni boleh kemaskini secara online.. tahun ni dah tak boleh?? Kenapa ye?

  17. revathy November 29, 2017 at 10:26 am - Reply

    Hi macam mana nak buat kemaskini online

  18. SPIGY ANAK ENDU December 2, 2017 at 10:56 am - Reply

    Boleh ajar untuk kemaskini BRIM online tak

  19. Muhammad Alif Amirul Bin Abdullah December 2, 2017 at 1:53 pm - Reply

    saya hendak buat kemaskini Brim 2018. macammana nak buat kemaskini?

  20. Sabri December 3, 2017 at 9:16 pm - Reply

    Sy nak kemaskini br1m macam maner nak online?

  21. amira December 4, 2017 at 5:10 pm - Reply

    untuk kemaskini permohonan boleh pergi ke mybrim. masukkan no ic dan jawab dua soalan lepastu dia akan pergi ke kemaskini permohonan. tq

  22. Pushparani December 4, 2017 at 9:59 pm - Reply

    Saya single mother Dan anak seorg umur 14th..tak ada duit nafkah so mcm mana nak apply Brim? Tq

  23. MyInformasi December 6, 2017 at 12:34 am - Reply

    Terima kasih perkongsian ini

  24. Ain December 6, 2017 at 6:38 pm - Reply

    Tolong lah buka semula app untuk kemaskini online..lagi mudah bg kami tidak perlu susah nak beratur panjang di kaunter..susah juga bg kami yg tak mempunyai komputer..permudahkan urusan kami bukan menyukarkan!

  25. hasmadi December 7, 2017 at 12:56 pm - Reply

    online tk buleh kemaskini ke sekarang…..hmmmmm

  26. Lai kok siong December 8, 2017 at 12:10 pm - Reply

    I dah mohon tahun lepas dan dah lulus so tahun 2018 do i need to apply again?

  27. pu3bellz December 8, 2017 at 12:21 pm - Reply

    kata boleh kemaskini online..kenapa x boleh..?boleh bg saya caranya..?

  28. asfa December 9, 2017 at 9:08 pm - Reply

    Brim klau tak ad akaun bank boleh mohon t
    Aj

Leave A Comment